*Χριστέ, το φως το αληθινόν*διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν.*...

Translate

Συνολικές προβολές

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι

Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι
Κομποσκοίνι ή Κομβοσχοίνι ονομάζεται ένα σχοινί από, συνήθως, μαύρο μάλλινο ή μεταξένιο νήμα πλεγμένο σε κόμπους. Πρόκειται για ένα βοήθημα προσευχής για μοναχούς, κληρικούς αλλά και λαϊκούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας.

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Όπως την νιώθει και την βιώνει ο καθένας μας

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος
Ιεράς Μονής Εσφιγμένου
Αγίου Όρους
Η αγάπη έχει πολλές ερμηνείες, όπως την νιώθει και την βιώνει ο καθένας. Οι διάφορες ερμηνείες, όμως, δεν μπορούν να αποδώσουν την ακριβή έννοια της αγάπης.
Μιλώντας για εγωισμό, δεν περιορίζομαι μόνο σε εγωιστικές κινήσεις και αντιδράσεις του ανθρώπου, αλλά σε όλη την ύπαρξή του, με τα πάθη του, τα λάθη και τις σκέψεις του.
Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος αδυνατεί να συλλάβει στον νου του την έννοια της αγάπης. Αδυνατεί να καταλάβει ο ανθρώπινος νους την θυσία ως αγάπη. Δυσκολεύεται να αποδεχθεί το «μπορώ να πεθάνω για να ζήσεις εσύ».
Δεν αποδέχεται ο ανθρώπινος νους την αγάπη ως τρόπο συμπεριφοράς: «στον πικρό λόγο του αδελφού πρέπει να καταπιώ την πίκρα, για να του δώσω την γλύκα, που πηγάζει από την αγάπη μου γι’ αυτόν». Δεν συμβιβάζεται ο ανθρώπινος νους με την αγάπη ως υπέρβαση: «είσαι αδύναμος και σε εκμεταλλεύονται, επειδή δεν αντιδράς από αγάπη! Πρέπει να αντιδράσεις!», δηλαδή προτείνει «στην φωτιά, αντί για νερό, να ρίξεις πετρέλαιο»! Αντιδρά η λογική, που δεν κατανοεί την υπέρβαση ως αγάπη!
Η λογική μειώνει το μεγαλείο της αγάπης! Η αγάπη δεν ερμηνεύεται! Είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Είναι στην φύση του ανθρώπου!
Αγάπη είναι ο Θεός! Γι’ αυτό αγαπούμε χωρίς σκέψη, όπως δεν σκεφτόμαστε να αναπνεύσουμε. Έτσι μένει ανόθευτη η αγάπη!
Η υπέρβαση απελευθερώνει τον άνθρωπο, τον τοποθετεί πάνω από τα προβλήματά του, τα οποία έρχεται η αγάπη και τα σβήνει!
Η αγάπη είναι μυστήριο, η αγάπη μυστηριωδώς καλύπτει τον άνθρωπο, μετατρέποντάς τον, από θνητό άνθρωπο των παθών, σε άνθρωπο αγάπης, «κατά χάριν Θεό», που ξέρει μόνο να αγαπά και να αγαπιέται!


Γράφει ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος

πηγή exapsalmos.gr

fb google

Δημοφιλείς αναρτήσεις

“Μητροπόλεις”

“Μητροπόλεις”
Στην ενότητα “Μητροπόλεις” μπορείτε να ενημερωθείτε για την διοικητική δομή και την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής, ανά Ιερά Μητρόπολη, για τα μοναστικά κέντρα, την τοπική αγιολογία και το κοινωνικό έργο. Για πρακτικούς λόγους έχουν συμπεριληφθεί εκτός των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και οι υπαγόμενες απευθείας στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Για καθεμία από τις Μητροπόλεις δημοσιεύουμε τις διευθύνσεις επικοινωνίας, τα τηλέφωνα και τους διαδικτυακούς τόπους, όπου υπάρχουν. Σε πολλές από τις Μητροπόλεις, στο Αρχείο Ειδήσεων, μπορείτε, τέλος, να πληροφορηθείτε για σημαντικά δρώμενα και τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
CLIK ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ