ρολόι

Συνολικές προβολές σελίδας

test

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Εκκλησία ούτε και «κατόπιν εορτής» (που λένε)!


π. Θεοφάνης Ιωαννίδης
Σπεύδω από την αρχή να διευκρινίσω ότι ο Όρος Εκκλησία χρησιμοποιείται με  την έννοια της Διοικούσης Εκκλησίας και όχι της πραγματικότητας μέσα στην οποία ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να διασώζει την ακεραιότητά του.
   Τη Σχολική χρονιά που πέρασε με αφορμή τα ΝΠ για το Μάθημα των Θρησκευτικών
γράφτηκαν, ειπώθηκαν και συζητήθηκαν για τα Θρησκευτικά τόσα πολλά, όσα ποτέ στο παρελθόν και για κανένα άλλο Μάθημα. 
Η εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων έγινε ξαφνικά, «βίαια» και γενικά χωρίς καμία προετοιμασία.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  κ.κ. Ιερώνυμος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τα χαρακτήριζε «επικίνδυνα και απαράδεκτα», ενώ ο τότε Υπουργός δήλωνε ότι τα ΝΠ θα εφαρμοστούν κανονικά. Και φτάσαμε στις τελευταίες εξελίξεις. 

   Οι τελευταίες εξελίξεις, λυπάμαι που θα το πω, βρήκαν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος «καθεύδουσα». Ίσως να βασιζόταν στο έργο της  Επιτροπής των τριών. 

Αλλά και όταν φάνηκε  το αποτέλεσμα  των Επιτροπών, αρχικά και πάλι τήρησε «σιγήν ιχθύος» μέχρι που απ’ ότι φαίνεται  «σύρθηκε» σε μια έκτακτη Ιεραρχία,  «κατόπιν εορτής». Από την άλλη,  η Θεολογική Κοινότητα (στην πλειονότητά της) αμήχανη εκφράζει με αγωνία τον  προβληματισμό της.  

            Στην Ιεραρχία, η Εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τις γνωστές αρχικές του δηλώσεις, παρά το ότι στα Προγράμματα δεν έγινε καμιά σημαντική αλλαγή. Η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης  κ.κ. Εφραίμ προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Ένα κείμενο που απηχεί τις θέσεις του Υπουργείου, γραμμένο λες από κάποιον άνθρωπο του ΙΕΠ. Υπήρξε και η παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτηου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής  κ.κ. Νικολάου με την οποία  προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι αλήθεια πως από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας  κ.κ. Νικόλαο περιμέναμε πολλά. Προσωπικά θεωρούσα την παρουσία του στην Επιτροπή  εγγύηση για τη σωτηρία του Μαθήματος.

           Στο θέμα αναφέρθηκε σε Συνέντευξή του μια δυναμική και ξεχωριστή παρουσία από το Πανεπιστήμιο) Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  κ.κ. Ιγνάτιος, του οποίου οι ευθύνες για την εξέλιξη στο Μάθημα των Θρησκευτικών είναι μεγάλες. Στη θεωρία  τα πράγματα είναι απλά και εύκολα. Θεωρεί τις αλλαγές στο Μάθημα πρόοδο. Απορώ όμως, πώς  του διαφεύγει, ότι τα νέα Προγράμματα στα Θρησκευτικά κερδίζουν μεν σε νέες τεχνικές, (και ποιος τις αρνείται) χάνουν όμως την αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια δεν είναι άλλη από το πρόσωπο του Χριστού. Και ας λένε, ότι το 80% των νέων  Προγραμμάτων είναι Ορθοδοξία. Δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια όσων δεν καταλαβαίνουν. 

 Και κάτι ακόμη: 

Τα νέο Μάθημα των Θρησκευτικών δεν θα αφορά όλους τους μαθητές όπως λαθεμένα περιμένει ο Σεβασμιώτατος, αλλά και το σημαντικότερο, ούτε τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του διασώζει.


Τελικά που βρισκόμαστε; Τι ισχύει;


Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι ο Διάλογος συνεχίζεται (ευσεβείς πόθοι) ενώ το Υπουργείο πανηγυρίζοντας δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στο παρελθόν.
            Μπροστά στην κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, ρωτάω τους Αγίους Αρχιερείς μας και ιδιαίτερα στα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Περιόδου: 160ης (01/09/2016 - 31/08/2017) όπου είναι οι Εξής.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος  κ.κ. Νικόλαος,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης  κ.κ. Χρυσόστομος,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  κ.κ. Ιγνάτιος,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού  κ.κ. Δανιήλ,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης  κ.κ. Εφραίμ,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς  κ. Σεραφείμ,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης  κ. Ιωήλ,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου  κ.κ. Ιερόθεος
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως  κ. Χρυσόστομος,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης  κ.κ. Παύλος,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως  κ.κ. Άνθιμος,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως  κ. Βαρνάβας

Έχουν αντιληφθεί αλήθεια, τι πραγματικά έχει συμβεί με το μάθημα των Θρησκευτικών; 

Έχουν κατανοήσει το μέγεθος των Ευθυνών τους, να δεχθούν την κατάργηση, στην ουσία, του Μαθήματος των Θρησκευτικών; 

Γιατί όσοι καταλαβαίνουν καλά τα νέα Θρησκευτικά δεν είναι πλέον Μάθημα Θρησκευτικών. Είναι σε θέση να σκεφτούν τις συνέπειες για τα παιδιά μας σήμερα και για την Κοινωνία μας αύριο; 

Δεν τους υποψιάζει η τακτική και η εμμονή του Υπουργείου, πάση θυσία, στην εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Εκπαιδεύσεως, κάνοντας, όπως φαίνεται εκ των υστέρων, έναν προσχηματικό Διάλογο;

           Θα το πω, όπως το αισθάνομαι και μη θεωρηθεί αυστηρό, ούτε υπερβολικό. Αυτό που έχει συντελεστεί με το Μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ. 
Γιατί η αλλαγή που γίνεται στα Θρησκευτικά δεν είναι προσωρινή αλλά φοβάμαι ότι θα είναι  Μ Ο Ν Ι Μ Η.  
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου  κ.κ. Ιερώνυμος και συνολικά η Ιεραρχία έχουν τεράστια ευθύνη. 
Είναι σωστό, δυστυχώς, πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Γονέων και την Κοινωνία. Αλλά οι Ποιμένες μας έχουν πάντα την ευθύνη να μπαίνουν μπροστά, να ενημερώνουν, να ανοίγουν δρόμους και να καθοδηγούν το λαό τους. 
Είναι αδιανόητο να «πουλιέται» στην κυριολεξία το Μάθημα των Θρησκευτικών στο όνομα του όποιου συμβιβασμού. 
Οι εγωισμοί και οι ματαιοδοξίες δεν έχουν θέση όταν κρίνονται τόσο σοβαρά θέματα.  
Καθαρές κουβέντες και όχι στρογγυλεμένα λόγια και ευγενικά χαμόγελα. Και ας θυμώσει όποιος θέλει. 
Γιατί το μάθημα των Θρησκευτικών παρά τις αδυναμίες που είχε ήταν για τα παιδιά μας μια πραγματική όαση. 
Ένα δίωρο ψυχικής γαλήνης και ηρεμίας.
 Ένα αποκούμπι.


Τι πρέπει να γίνει;

           Η Ιεραρχία να αφυπνιστεί!! Έστω και κατόπιν εορτής!! 
Να εμμείνει στο «επικίνδυνα και απαράδεκτα» του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου. Να στηρίξει αυτή την ώρα τους «μάχιμους» Θεολόγους. Δεν νοείται και σε καμιά περίπτωση τα νέα Προγράμματα να φέρουν την έγκριση και την υπογραφή της Εκκλησίας μας. 
Ας πάρει μόνη της η Πολιτεία την ευθύνη. Η Εκκλησία να ξεκινήσει αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελική Ακύρωση και απόσυρση των νέων Προγραμμάτων. Μέχρι τότε, η Ιεραρχία να κηρύξει τον εαυτό της σε πένθος.
Γιατί το Διακύβευμα αγαπητοί μου Αδελφοί, σχετικά με τα Θρησκευτικά είναι  τεράστιο!
Ας το καταλάβουν επιτέλους!!!
Πρόκειται για το μέλλον της Εκπαίδευσης!!!

Γράφει ο π. Θεοφάνης Ιωαννίδης.

*